Mi is az az agility?

Az agility elsősorban a kutya és az ember kapcsolatát elmélyítő, hazánkban is egyre népszerűbbé váló kutyás sport.

Története egészen 1978-ig nyúlik vissza, amikor is egy kreatív fiatalembert (Peter Meanwellt) bíztak meg egy kutyakiállítást népszerűsítendő bemutató szervezésével. Emberünk nagy kutyás és egyben a lovak szerelmese is volt: kialakított hát a lovas díjugratáshoz hasonló (csak kutya méretre szabott) akadálysort, amin a munkakutyások meghatározott sorrendben átvitték kutyáikat.

A dolog osztatlan sikert aratott, egyre több kutyás klub szeretett volna részt venni benne… Így joggal merült fel a változtatás igénye, ami két ugyancsak nemes férfiú, John Gilbert és Peter Luis nevéhez fűződik... Ők bővítették az akadály elemeket, a pályán lévő akadályok sorrendjét ismeretlenné tették, ill. szintidőhöz kötötték a pálya teljesítését. (Erről többet, s részletesebben itt olvashatsz: Agility-hungary.)

Hogy hazánkban hogy terjedt el… az előbbi oldalon erről is olvashatsz. Lényeg, hogy mint minden szuper dolog, az agility is viszonylag gyors lefolyás alatt a rabjává tett – nem is kevés – embert, s négylábú barátaikat.

A szó jelentése egyébként “fürgeség”, vagy “gyorsaság”, ami híven tükrözi lényegét: adott egy agility pálya. Adottak benne különböző, a kutya ügyességét próbára tevő akadályok (úm.: magasugró akadály, kúszócső, palánk, hinta, karika, szlalom, stb. …).

Az edző (versenyen pedig a bíró) feladata, hogy kialakítson egy pálya sorrendet… és itt jön a neheze. A gazdi kutya nélkül bejárja az adott pályát, megtanulja a helyes sorrendet (pl. akadály1, szlalom, akadály2, hinta, akadály3), majd a pályabejárás végén elmegy a kutyáért, odamegy az első akadályhoz és – – – és vagy sikerül a helyes sorrend lefutása megadott idő alatt, – vagy nem :).

Mivel a kutyus nem tudja a sorrendet, ezért csak a gazdira hagyatkozhat. Ő szóval, kézjelekkel, testmozgással segíthet neki – minél többet gyakorolnak, annál jobban értik egymás mozdulatait, egymás jelzéseit, hangjeleit, annál rutinosabban megy az akadályok átugrása (nem feldöntése), a felmászásuk rá (nem kikerülésük), a cikázás a szlalom között, stb.

Az edzéseken mind falatkával, mind labdával, jó szóval, simogatással lehet bátorítani és motiválni a kutyust, míg versenyeken kisebbfajta (?) nehezítés, hogy semmi sem lehet a gazdinál (sem játék, sem póráz, a kutyán pedig se nyakörv, semmi).

Az agility tehát egy közös “játék“, ember és kutya között. Kondíciónövelő, hiszen futkározni, ugrálni kell hozzá (főleg a kutyának, de azért a gazdi sem állhat egy helyben;)…). Szabadban, jó levegőn zajlik, (és ideális esetben jó társaságban:) ), így kitűnő kikapcsolódási lehetőség is :).

Miután a pálya teljesítése nem egyszerű, jó, ha a kutyus rendelkezik legalább alapképzettséggel, hiszen behívhatónak, irányíthatónak kell lennie, s nem szaladgálhat csak úgy össze-vissza a pályán. Így a kutyusok agility közben nem csak hogy mozognak, de megerősítik az engedelmes képzéseken elsajátított parancsszavakat is, hiszen a legtöbbet közülük folyamatosan használják edzés közben is.

3 hozzászólás a(z) Mi is az az agility? bejegyzéshez

  1. Acsádyné Barkóczi Magdolna szerint:

    Én, -mint anya- Kriszti lányom révén ajánlom mindenki figyelmébe eme “csudajó sportot” olyanoknak, akik szeretik kutyájukat, a jó levegőt, az együttlétet az “őrült” kutyásokkal…..
    Megható élményem mai napig, amikor Kriszti (akkor még Kósza kutyánkkal) az első versenyén elindult…..tudtuk, hogy a ma már “öreg macinak” vannak korlátai, de mégis úgy tekintett a “gazdira”, mint akin most minden múlik….. szuper élmény!
    A másik egy olyan verseny volt, ahol mozgáskorlátozott agilitysek mutatták az összhangot kutya és ember között, fedett pályán, majd később füves területen is…. hátborzongatóan gyönyörű!!!!!!
    PRÓBÁLJÁTOK MEG! Én még mindig egy picit gyáva vagyok ehhez, de megjön majd az önbizalmam is, ha Szeder a műtét után lábadozni kezd igazán…..Bár Szeder és Kriszti elválaszthatatlanok, de egy kicsit jól esik belekontárkodni a dolgaikba!!!!!!

  2. Visszajelzés: Hurrá, nyaralunk! | Kérek egy kiskutyát!

  3. Németh Lajosné szerint:

    Én is csak most láttam először ilyen versenyt,ahol egész a kicsi kutyától a nagytestű kutyáig versenyezhettek a kutyusok és gazdáik.Nagyon tetszett,az a figyelmesség összhang,ami kutyus és a gazdája közt lezajlott. Nagy élmény volt számomra végignézni azt az ügyességes,értelmet amit a kutyus végig csinált a verseny alatt.Sokra értékelem az ilyen sportokat.További sikeres együttműködést a kutyusoknak,és gazdáiknak!

Hozzászólás